Onderhoud

Elk racket heeft zorg nodig. Elk merk, elk type. Alles kan stuk tenslotte…

De prijs van het racket is geen reden om het meer of minder te verzorgen en te onderhouden. Vaak horen we “het was een duur racket en is nu al beschadigd” Dit betekent niet altijd dat er niet voor is gezorgd! Er zijn bepaalde handelingen en acties tijdens het spelen die (onzichtbare) schade kunnen veroorzaken.

Hieronder geven wij enkele tips hoe u uw padelracket kunt onderhouden en er kunt voor zorgen dat u er langer plezier van kunt hebben.

Voorkom dat u de grond raakt

Veel spelers pakken de bal van de grond door met het racket op de bal te slaan, en daarmee vaak ook tegen de grond te slaan. Dit kan slecht zijn voor racket, omdat je het frame en de vlakken daardoor gemakkelijk kunt beschadigen. Het kan leiden tot kleine scheurtjes van het kader en beide vlakken van het racket. De meeste scheuren komen vanuit de rand en bewegen daarna langzaam naar beneden in de kern van het racket.

Er zijn ook professionele spelers die op deze wijze de ballen oppakken, maar zij hoeven zich uiteraard geen zorgen te maken over de prijs van een nieuw racket…..

kapot padelracket

Breng een racketbeschermer aan

Tijdens het spelen, kan het gebeuren dat je probeert die ene bal toch nog te halen en te retourneren en ga je met je racket tegen de grond, tegen het hek of tegen de glaswand. Krasjes, kleine scheurtjes of lakschade op de buitenrand zijn doorgaans niet erg maar kunnen wel de start zijn van doorscheuren tot de kern.

Zonder racketbeschermer kan hierdoor het frame sneller beschadigd raken. Dit is het sterkste onderdeel van het racket, dus als het frame beschadigd is dan zal de scheur alleen maar groter worden en doorlopen tot de kern van het racket.

Een racketbeschermer is dus belangrijk om voor je padelracket te zorgen. De beschermer moet mooi strak over het kader van het racket worden gespannen zodat deze het grootst mogelijke deel van het frame bedekt. De kosten voor een beschermer zijn minimaal in vergelijking tot een nieuw racket.

Vervang regelmatig uw grip

Hoe meer je speelt, hoe slechter je grip wordt, en op het moment dat je hand wegglijdt als je de bal raakt, wordt het shot volledig verpest. Vervang daarom regelmatig je grips.

In de zomer, wanneer je heel regelmatig speelt, vervang je je grip best minstens één keer per week. Zo zal je zeker geen moeite hebben om je stevige grip op je slagen te behouden.

Het maakt niet uit hoe goed je racket is, als het glijdt, zullen je slagen nooit effectief zijn.

Vermijd het achterlaten bij hoge temperaturen

Een goede manier om voor je padelracket te zorgen, is door die altijd op een goede temperatuur te houden.

De hitte KAN je padelracket beschadigen door de kern van het racket te verzwakken. Veel rackets hebben een EVA-kern, die door de hitte serieus kunnen verzwakken.

Hierdoor wordt het racket:

  • Minder krachtig
  • Minder duurzaam
  • Minder nauwkeurig

U denkt waarschijnlijk: “nou, wat moet ik dan doen tijdens de zomer?”

Het racket is prima in de zomer, maar zorg ervoor dat je het niet op een plek achterlaat waar het erg warm kan worden.

Zie het als je telefoon, je kunt je telefoon de hele zomer door gebruiken, maar laat hem niet urenlang in de hitte van 30 graden, of in je hete auto liggen. Zo zal een padelracket ook oververhit raken.
VERMIJD dus zeker uw padelracket op deze plaatsen achter te laten:

  • In de koffer van uw auto.
  • Achter een helder oppervlak met urenlang direct zonlicht erop.

Laat je padelracket in het hoesje of in de schaduw als je thuis bent, zorg ervoor dat er een normale kamertemperatuur is, en alles is goed.

Vermijd het achterlaten bij lage temperaturen

Net zoals bij warme temperaturen, is het ook oké om met je padelracket te spelen in koude omstandigheden, maar je moet er zeker voor zorgen dat je het racket niet voor langere tijd op koude plaatsen achterlaat, zoals:

  • De koffer van je auto
  • Buiten laten liggen in de koude schuur

Als het racket te koud wordt, wordt het een stuk harder en kan het sneller breken en barsten.

Tenslotte in de regen …

Regen of vochtig weer is op zich geen probleem voor een racket, maar droog het racket wel goed af voordat je deze weer in de tas stopt of haal hem uit je thuis direct uit je tas om te drogen.